DE BIOGRAAF - Tim de Hullu

 

Tim de Hullu is journalist, met een grote voorliefde voor menselijke verhalen achter de grotere gebeurtenis. Al jaren schrijft hij voor het AD Utrecht Nieuwsblad korte biografieën van overleden mensen uit de regio Utrecht, opgetekend uit gesprekken met hun nabestaanden. Mooi en dankbaar werk. Zo mooi dat Tim in 2015 besefte: ik wil verder de diepte in. Levensverhalen schrijven in boekvorm. Nog geen half jaar later lag zijn eerste boek bij de drukker: Worstel en kom boven. Over het leven van Nol Kooijmans. 

Als biograaf doet Tim wat hij het liefst doet. Hij schrijft levensverhalen. Over mensen die er niet meer zijn, maar ook voor mensen die hun eigen memoires willen vereeuwigen op papier. Daarvoor stelt hij veel vragen, maar luistert hij nog meer, zodat er ruimte is voor bijzondere anekdotes en emotionele verhalen. Hij spit en hij graaft, schrijft en schaaft. Net zo lang tot het verhaal voor hem gaat leven. De hoofdpersoon voor hem (opnieuw) gaat leven. En hij dat leven kan vangen in een boek dat leest als een roman.


REFERENTIES - wat vinden anderen 

 

“Tim is meevoelend, open, oprecht geïnteresseerd en doelgericht. Hij vraagt alleen maar door als hij iets mist. Hij is betrokken en vakkundig. Ik vond het fijn om door hem geïnterviewd te worden.”

– Aat Stuurman


“Uit wat voor gezin komt uw moeder? Hoe zagen anderen uw moeder? Wat waren haar belangrijkste eigenschappen? Door dit soort vragen te stellen, hielp Tim me om het levensverhaal van mijn moeder te vertellen. Hij stelde zich open op, luisterde goed en vroeg, waar nodig, verder door. Hij wilde dingen graag zo concreet mogelijk krijgen. Ik vind het echt geweldig zoals hij het verhaal uiteindelijk heeft opgeschreven: met een prikkelende kop en een beginzin die ervoor zorgen dat je verder wilt lezen. Tim heeft een vlotte stijl en de nodige humor.”

– Petra Krol van der Laan

 

“Tijdens ons gesprek had Tim een rustige en neutrale energie, wat erg prettig is voor mensen die op dat moment emotioneel zijn. Ik vond het erg leuk om met hem samen te werken, omdat het bewonderenswaardig is hoe hij iemand, die hij zelf nooit ontmoet heeft, precies weet neer te zetten zoals hij was. Het heeft me doen realiseren dat het belangrijker is te onthouden hoe iemand zijn leven heeft geleefd, in plaats van hoe iemand is gestorven.”

– Liza Verkroost


“Tim heeft een mooi verhalend stuk opgesteld en heeft goed de accenten weten te leggen op de prioriteiten van mijn vader en hoe wij hem zagen. Hij heeft een rode lijn weten te vinden in de brei van informatie uit de interviews en dit op een waardige manier opgeschreven.”

– Wesley in der Maur


“Tim is er goed in geslaagd de indruk die mijn dochter maakte op haar omgeving over te brengen in een artikel. Veel mensen hebben mij, persoonlijk of via sociale media, laten weten dat ze geraakt waren door het artikel. Uiteraard komt dat in de eerste plaats door Rosa zelf, maar vervolgens ook door de wijze waarop Tim alles verwoord heeft. Tim is een verteller die probeert bij de feiten te blijven en er zo in slaagt het menselijke verhaal voor zichzelf te laten spreken.”

– Martin Los 
(pastoor parochie Licht van Christus, Vleuten –de Meern)